Untitled Document
 

          NIKOS NIKOLAIDES MECHTHILD STARK    MANOS AVARAKIS RECORDERS,- STAVROS KATIRTZOGLOU THEORBE, – HELGA GIANNOULAS  VIOLA DA GAMBA

 

 j   

 ΝΕΟ - Το ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΛΣΟΣ στη Βιβλιοθηκη του ΚΕΛΣΟΥ ΕΦΕΣΟΣ 18 - Ιουλίου, δειτε το χρονικο, δημοσιευσεις, φωτοφραφιες ...

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Το Σύνολο Κέλσος είναι από τα γνωστότερα μουσικά σχήματα Παλιάς Μουσικής στην E λλάδα. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 150 εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους, ηχογραφήσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Όσο γιά το όνομά του, αυτό προήλθε απότην οδό Κέλσου , όπου το σύνολο άρχισε να κάνει πρόβες και να δραστηριοποιείται.

Δημιουργήθηκε, λοιπόν, το 1989 με σκοπό τη μελέτη και διάδοση της μουσικής περιόδου του 16ου - 18ου αιώνα, που ιστορικά αντιστοιχεί στην όψιμη περίοδο της αναγέννησης  και την εποχή του μπαρόκ .

 Μέσα από την ερμηνεία των έργων που επιλέγει από σπάνιες ιστορικές εκδόσεις της εποχής και με τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών της περιόδου όπως είναι τα φλάουτα με ράμφος, η θεόρβη και η βιόλα ντα γκάμπα, το Σύνολο Κέλσος κατορθώνει να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ψυχικής ευχαρίστησης και πνευματικής ηρεμίας, μεταφέροντας τον ακροατή σε εποχές όπου η ζωντανή μουσική ήταν εργαλείο στοχασμού και λειτουργικό μέρος της ζωής των ανθρώπων.

 

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

Τα μέλη του Συνόλου είναι μουσικοί με πλούσια θητεία και εξειδίκευση

στην ερμηνεία του μουσικού αυτού είδους.

               ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ                φλάουτο με ράμφος

               MECHTHILD STARK                 φλάουτο με ράμφος

               ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ                  φλάουτο με ράμφος     

               ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΗΡΤΖΟΓΛΟΥ      θεόρβη

               ΧΕΛΓΚΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ               βιόλα ντα γκάμπα

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Τ

Με το σύνολο συνεργάζονται οι σοπράνο

ΟΛΓΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ και ΦΑΙΝΗ ΝΟΥΣΙΑ , που έχουν ήδη μια αξιόλογη θητεία, ιδιαίτερα στην Παλιά Μουσική.

                                                                                       

Τα εικαστικά δρώμενα στις εμφανίσεις του Συνόλου, επιμελείται και παρουσιάζει η γλύπτρια ΙΩΑΝΝΑ ΟΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ .

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Τα μουσικά όργανα , όλα πιστά αντίγραφα της εποχής, είναι τα φλάουτα με ράμφος, η θεόρβη (λαούτο μπαρόκ) και η βιόλα ντα γκάμπα.

Η μουσική , προέρχεται από ιστορικές εκδόσεις της περιόδου και περιλαμβάνει συνθέσεις δωματίου (σονάτες, καντσόνες, κοντσέρτα), μουσική θεάτρου, χορευτικές και εορταστικές σουϊτες αφιερωμένες σε ιστορικά και καλλιτεχνικά γεγονότα όπως :

οι γάμοι του Δεσπότη του Μυστρά Θεόδωρου Β' Παλαιολόγου με την Cleopha Malatesta του Ρίμινι (1420, γαμήλιο μοτέτο του G . Dufay ),

η ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571),

η Ελισσάβετ Α' της Αγγλίας και η ισπανική αρμάδα (1588),

θεατρικά έργα του Μολιέρου (1670, J - B Lully , μουσική για τον Αρχοντοχωριάτη), και του Σαίξπηρ (1601), Μάσκες με μουσική του H . Purcell (1692-1695, “Διοκλητιανός”, “Bασίλισσα των Ξωτικών” ) κ.α..

Παράλληλα με την μουσική προβάλλονται διαφάνειες, με τα σημαντικώτερα εικαστικά δημιουργήματα της περιόδου στη ζωγραφική, γλυπτική και αρχιτεκτονική από δασκάλους όπως οι :

Bruegel , Van der Weiden , Della Francesca , Alberti , Brunellesqui , D u rer , Leonardo , Veronese , Tissiano ,Θεοτοκόπουλος, Δαμασκηνός,, Rembrandt , Vermeer , Caravaggio , Poussin ,De Latour , Wren , Lelly κα.,

ενώ πριν από κάθε μουσική ενότητα γίνεται μια μικρή εισαγωγή για τον συνθέτη, τη χώρα καθώς και για τα σημαντικώτερα πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου, παράλληλα με την ιστορία του Ελληνισμού, μέσα από χαρακτικά, πίνακες και ιστορικά κείμενα.

 

ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκτός από την Παλιά Μουσική, στο ρεπερτόριο του Συνόλου περιλαμβάνεται σύγχρονη ελληνική μουσική, με μερικά απο τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι , διασκευασμένα στο Αναγεννησιακό ύφος.

Ο κύκλος αυτός, με τίτλο “Σαν Παλιά Μουσική”, έχει επανειλημμένα παρουσιαστεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την Τηλεόραση (ΕΤ1, ΝΕΤ).

________________________________________________

σχεδιαση Σταυρος και Μιχάλης Κατηρτζογλου - copyright ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΛΣΟΣ